Zo krijg je een nog fijnere relatie met je werk

 
Wanneer wij ons voorstellen, komt er na onze naam vaak een beschrijving van ons werk, opleiding of functie. Werk speelt een belangrijke rol tegenwoordig. Niet alleen als bron van inkomsten, maar ook van betekenis en status.

Ik heb altijd al een intense relatie met werk gehad. Afgelopen jaar heb ik echter iets ontdekt waardoor ik er nu meer energie en plezier uit haal. Deze ontdekking deel ik hieronder met je.

 

 

De ups en downs van werk.

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar werk ging bij mij vaak met vlagen. Wanneer ik goed vooruit kwam kon ik er geen genoeg van krijgen. Ik kon moeilijk stoppen, ik wou dingen af maken om het voldaan gevoel te krijgen dat je iets bereikt hebt.

Er dan kwamen er kleine obstakels. Maar ik bleef doorbijten, doorwerken, tot ik uiteindelijk teveel deed en los wou laten. Maar ik vond het dan zo moeilijk. Het liet mij niet los. Ik voelde me zo vervelend bij de gedachte dat het niet goed zou aflopen dat ik bleef doorgaan.

 

Werk is een geweldig onderdeel van een mooi, gezond en betekenisvol leven. Maar hoe kun je voorkomen dat het je gaat beheersen?

Werk heeft namelijk een aantal lastige eigenschappen die maken dat we makkelijk doorschieten in hoeveel tijd & energie we er in stoppen:

  • werk is nooit af en nooit perfect;
  • je kunt overal werken tegenwoordig;
  • er komen steeds nieuwe deadlines.

 

Als gevolg daarvan verwaarlozen we vaak onze relaties of onszelf.

Wanneer we in ons werk zitten, kunnen we soms denken dat relaties kunnen wachten, tot die ene deadline voorbij is. Maar als relaties verwateren wordt de drempel groter om steun bij een ander te zoeken als we ons minder goed voelen. Dus trekken we ons terug, en kunnen ons eenzaam voelen.

Wanneer we niet goed voor onszelf zorgen, putten we uit onze reserves – en raken uiteindelijk op. Energie uitgeven gaat namelijk vanzelf. Maar om goed op te laden moeten we bewuste keuzes maken, die onze automatische piloot doorbreken. Ontdek hier wat jij nodig hebt om tot echte ontspanning te komen.

 

 

 

Het geheim van een gezonde relatie met je werk.

Verlang jij naar een situatie waar je met plezier jouw werk oppakt en het ‘s avonds met gemak weer los kunt laten? Zodat je niet wordt overheerst door alles wat er moet. Maar bewuste keuzes maakt, die je energie en voldoening geven.

 

Een gezonde relatie met werk vraagt meer dan alleen goede time management. Het antwoord moet je zoeken op het niveau van ‘betekenis’ en ‘identiteit’.

Want hoe jij met je tijd en energie omgaat, komt uit een diepere laag. Enerzijds uit de betekenis die jij aan je werk en je prestaties geeft. Want wat gebeurd er met je als je een promotie krijgt of er een project slecht afloopt? Dat het je emoties raakt is helemaal gezond. Maar het hoeft niet je zelfbeeld te beïnvloeden.

Wil je met plezier & passie kunnen werken, maar zonder dat het ten kosten gaat van jezelf of je relaties? Dan wil je leren om:

  • Je eigenwaarde uit iets diepers en stabielers te halen dan je werk.
  • Werken als een expressie van je persoonlijke talenten en interesses.

 

Hoe ziet dat er uit?

Werken met de mindset dat mijn werk een expressie is van wie ik ben, is leuker. Dan doe ik het met mijn hart en ziel, op een manier die mij voldoening geeft. Tegelijkertijd haal ik mijn identiteit en waarde uit iets anders dan de resultaten van mijn werk. Daardoor hoef ik niets te bewijzen en kan ik het makkelijker weer los laten.

 

En jij, wat doe jij om een gezonde relatie met je werk te onderhouden?
Deel jouw tips hieronder. Ik kijk er naar uit om je te lezen en zal er zeker op reageren!