2

Nederlanders werken het meest thuis van alle Europese landen. Het hoort bij het nieuwe werken: je medewerkers de flexibiliteit bieden om te werken waar het ze uitkomt. Voor velen is dat een geweldige ontwikkeling.

Tegelijkertijd heeft thuis werken een knelpunt dat vaak wordt vergeten. Daardoor lopen medewerkers onnodige risico’s voor hun gezondheid. Echter, als jij je bewust bent van het probleem, is de oplossing snel en eenvoudig te implementeren met de 3 sleutels die ik hieronder gratis deel.

 

 
Ik ben helemaal geen tegenstander van thuis werken. Zelf werk ik ook vaak in mijn woonkamer. En voor medewerkers kan thuis werken een geweldige uitkomst zijn, die hun kwaliteit van leven enorm verbeterd. Als je bijvoorbeeld lange reistijden hebt, kan een dag per week thuis werken veel tijd schelen. Voor andere betekend thuis werken vooral rust om geconcentreerd en zonder onderbreking door te kunnen werken. En nog een andere categorie zal thuis werken vooral waarderen omdat het werk dan makkelijker combineren valt met hun gezinsleven. Wat de reden ook is hoort thuiswerken er tegenwoordig gewoon bij. Als dat ook voor jou het geval is, ben ik benieuwd naar je reactie hieronder.

 

Wat de reden ook is hoort thuiswerken er tegenwoordig gewoon bij.

Het grote probleem van thuis werken is dat het meestal op een laptop gebeurd. En een laptop is per definitie niet ergonomisch, niet instelbaar. Ook is de plaats waar de laptop wordt gezet meestal niet instelbaar. Daardoor kún je niet goed zitten, niet verantwoord werken. Het is geen probleem als iemand ‘s avonds even z’n e-mails wil checken. Maar voor een hele dag werk kan het dramatische gevolgen hebben, zoals het ontstaan van Klachten aan Arm, Nek of Schouder – ‘KANS’ vroeger ‘RSI’ genoemd – maar ook rugklachten. Hoewel een fysiotherapeut een heel eind kan komen, kan het heel lastig zijn om er helemaal van af te komen. Dus ook hier geldt, voorkomen is beter dan genezen.

 

 
De meeste werkgevers zijn zich er niet bewust van dat hun zorgplicht ook van toepassing is op thuiswerk. En dat ze daarom verantwoordelijk zijn voor hoe de medewerkers thuis zijn werk uitvoert. Je kunt ze natuurlijk niet controleren. Maar het is wel je taak om ze het nodige materiaal te verschaffen. En wanneer ze ook nog de nodige kennis hebben om de hoe & waarom, is de kans groot dat ze er dankbaar gebruik van zullen maken.

 

Het valt ook onder de zorgplicht van de werkgever om voor een veilige werkplek thuis te zorgen.

Maar hoe maak je een werkplek thuis veilig? Moet je dan gelijk een goede bureau, dure bureaustoel en desktop aanschaffen? Die vraag krijg ik regelmatig. Als het thuiswerken heel intensief is of dat de medewerker fysieke klachten heeft, kan het noodzakelijk zijn. Maar in veel gevallen kun je ook met eenvoudige middelen het werken aan de keukentafel comfortabel maken. Daarom heb ik een tutorial video gemaakt waar ik mijn 3 belangrijkste sleutels met jullie deel om bijna overal ergonomisch te kunnen werken.

 

[thrive_2step id=’883′][/thrive_2step]
 

En nu ben heel benieuwd naar jouw ervaring met thuiswerken.

  • Wordt het bij jullie gedaan? Doe je het zelf ook?
  • Zie jij nog andere knelpunten of oplossingen?

 

Deel jouw tips of vragen in de comment,
ik kijk er naar uit om je te lezen en zal er zeker op reageren!
 

[thrive_2step id=’1009′]Schrijf je nu in om wekelijks een nieuwe bloeitip te ontvangen.[/thrive_2step]

Comments are closed