Je werk los laten: leuk maar hoe …

 
Hoe vaak zeggen we niet tegen elkaar ‘dat moet je los laten’? Het is meestal een goed bedoeld advies. Maar de vraag die dan blijft is: En hoe dan?

 

In de afgelopen jaren ben ik enorm gegroeid in het los laten. Daarom wil ik een paar tips met jullie delen die mij persoonlijk hebben geholpen.

Laten we gelijk stellen dat er verschillende soorten mensen zijn. Sommige laten heel makkelijk los, van natuur. Ze maken zich nooit zo druk om dingen. Andere piekeren over van alles: over wat ze niet hebben gedaan, of juist wel, over wat andere ervan zouden kunnen vinden, over de gevolgen van allerlei gebeurtenissen, etc.

En ja, in de eerste categorie heb je veel mannen, en vrouwen vind je vaak in de tweede. Zelf ben ik daar geen uitzondering op. Ik was heel lang een uitstekende piekeraar, ik heb er aanleg voor. Maar of je het blijft doen is een keus, en ook een kwestie van het vinden van de juiste strategie.

 

 

Werk is een uitstekend thema om over te piekeren. Vooral wanneer je meer dingen ziet die zouden moeten gebeuren dan wat je zelf kunt doen. Soms zie je problemen aankomen die je zelf niet kunt oplossen. En het gebeurd ook dat zaken heel anders lopen dan gepland was.

 

Er is zoveel op het werk waar je over kunt nadenken, piekeren. En voordat je het door hebt neem je de problemen van je werk mee naar huis. En dat is niet fijn. Want thuis zou je graag of willen ontspannen of beschikbaar willen zijn voor de zaken die er op dat moment spelen.

We weten allemaal hoe we iets fysieks uit onze handen los moeten laten. Maar meestal doen we het ook niet zo maar. Je gaat niet iets waardevols op de grond laten vallen, maar je zoekt er een veilige plek voor waar je die neer kunt zetten. Wordt iets je te zwaar dan leg je het voorzichtig neer of vraag je iemand om het van je over te nemen.

En zo is het ook met ons werk. Als je over iets blijft tobben, dan betreft het iets wat in jouw ogen belangrijk is. En zo iets laat je dus bewust niet zo maar los. Wat je nodig hebt is een veilige plek om het neer te kunnen zetten, en het terug kunnen vinden. Dan kun je met een gerust hart los laten.

 

Tips om in verschillende werksituaties los te laten


Voorbeeld:
Je hebt hard gewerkt maar niet alles van je to do lijstje gedaan, daar baal je van.

 • Denk na over wat je wel hebt gedaan, en de positieve impact van deze zaken
 • Realiseer je dat een eigenschap van werk is dat het nooit af is
 • Vertrouw jezelf dat je goed hebt gekozen in wat je gedaan en gelaten hebt
 • Plan in je agenda wat er nog ligt, zodat je weet wanneer je het gaat doen
 • Als nodig informeer collega’s wanneer ze jouw werk kunnen verwachten

 

Voorbeeld:
J
e bent bang dat een probleem er aan komt, maar je hebt er geen invloed op.

 • Geef je vertrouwen aan de mensen die er wel invloed op hebben
 • Kijk naar de zaken waar je wel invloed op hebt en richt je energie daarop
 • Heb jij informatie die andere niet hebben of zien? Je kunt die delen.
 • Als het je helpt, vraag een grotere Macht om het in goede banen te leiden

 

Voorbeeld:
Zaken zijn anders gelopen dan gepland en je bent niet blij met het resultaat.

 • Als je verdrietig of boos bent, laat je emoties gaan op een geschikte moment en plaats. Soms moet je door een klein rouwproces heen.
 • Vergeef de mensen die mogelijk fouten hebben gedaan, het werkt bevrijdend.
 • Probeer er positieve aspecten in te vinden: welke nieuwe kansen biedt het?

 

Voorbeeld:
Je bent bang van wat collega’s zullen denken van jouw werk, je maalt er over.

 • Sta stil bij wat je echt belangrijk vindt in jouw leven, belangrijker dan leuk een aardig gevonden worden door iedereen.
 • Denk na over wat jouw doel is met je werk: wat wil je ervan leren, bereiken?
 • Richt je aandacht op dat wat je wel wil in plaats van wat je niet wilt.

 

Als je er daarna toch over blijft malen, schrijf je gedachten op. Dat helpt om niet meer in rondjes na te blijven denken. Bovendien kan het een stuk overzicht geven en je helpen dingen in een breder perspectief te zien.

 

Uiteindelijk kun je nadenken over waarom jij die werkzaken los wilt laten. Is het weekend en wil je genieten van je gezin? Of heb je behoefde aan ontspanning om weer de leukere versie van jezelf te worden? Reflecteer of schrijf op hoe belangrijk die zaken voor jou zijn.

En dan ga met al je aandacht en zintuigen in het waardevol moment waar je in zit. En laat de gedachten over werk langzaam maar zeker naar de achtergrond verdwijnen.

Succes met los laten en vergeet niet te genieten!

 

Ik ben heel benieuwd wat jouw helpt om je werk los te laten,
deel het hier onder om anderen er mee te helpen!